Rize’nin Merkez Yiğitler (Tekke) Köyünde 1938 (Resmi kayıtlarda 1942) senesinde dünyaya gelmiştir. İlkokulu aynı köyde tamamlamıştır.
Orta ve Lise eğitimini Rize Mimar Sinan Endüstri Meslek Lisesinde tamamlamıştır. (O zamanki adı Yapı Sanat Lisesi)
1966 yılında İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümden mezun olmuştur.
Aynı yıl Trabzon 10.Bölge Müdürlüğünde Köprü Kontrol Mühendisi olarak göreve başlamıştır. İki yıl sonra Artvin-Rize-Trabzon-Giresun-Gümüşhane illerindeki karayolları şube şefliklerinin koordinasyonundan sorumlu bölge baş mühendisliğine getirilmiştir.
1967 yılında Saadet Dilek TÜRÜT ile evlenmiştir. Gaye, Arzu, Ümit, Murat, Vedat adında beş çocuğu, Emre MATARACI, Alara, Dilara KAYA ve Ahmet KABİL adında dört torunu bulunmaktadır.
1972 yılında karayollarından ayrılarak serbest mühendis müteahhit olarak çalışmaya başlamıştır. 1972-1991 yılları arasında Rize ve çevre illerde Karayolları Genel Müdürlüğü ve Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğüne ait birçok köprü, yol, konut ve bina inşaatının müteahhitliğini yapmıştır. Bunun yanında Küçük Sanayi Sitesi ve Pazar Melyat Çay Fabrikası gibi birçok kamu ve özel sektör binalarının inşaatının yapımını üstlenmiştir. Kendi köyünde 100 ton/gün kapasiteli özel çay fabrikasının üretim tesislerini kurmuş ve aynı zamanda ortağı olduğu bu fabrikanın yönetim kurulu başkanlığını da yürütmüştür.
1980-84 Yılları arasında Çaybank’ın ortağı olarak yönetim kurulu üyeliği, genel müdür ve yönetim kurulu başkan vekilliği yapmıştır.1966-91 yılları arasında birçok sivil toplum örgütünün de başkanlığını yapmıştır.
İş hayatının yanı sıra siyasetle de yakından ilgilenmiş. Adalet Partisi’nden İl Belediye Meclis Üyeliği, İl genel Meclis Üyeliği ve 1977-80 yılları arasında Adalet Partisi Rize İl Başkanlığı yapmıştır.
1991 yılında Anavatan Partisi’nden Rize Milletvekili seçilip, 2003 yılına kadar 19, 20 ve 21. Dönemlerde Rize milletvekili olarak TBMM de bulunmuştur. Milletvekilliği süresince Anavatan Partisi TBMM grup yönetim kurulu üyeliği, TBMM Milli Eğitim Komisyonu sözcülüğü, Plan ve Bütçe Komisyonu Sözcülüğü, KİT Komisyonu, Çevre Komisyonu, Adalet Komisyonu üyeliklerinde bulunmuştur. Ayrıca birçok araştırma komisyonu üyelik ve başkan yardımcılığı yapmıştır.
Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi (KEİPA) Türk grubu üyeliği ve Uluslararası Başkanlık divanında saymanlık görevi yapmıştır. TBMM çalışmalarında mezun olduğu Yıldız Üniversitesi’nin isminin Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) olarak değiştirilmesinde ve askeriyeye ait Davut Paşa Kışlası’nın Yıldız Teknik Üniversitesi’ne kampüs olarak tahsisinde önemli rol oynamıştır. Bu çalışmalarının neticesinde dönemin Cumhurbaşkanı Sayın Süleyman Demirel tarafından plaket ile ödüllendirilmiştir.
Ahmet Kabil’in AİLEM VE ANILARIM kitabından alıntılar;
Karadeniz sahil yolunun duble yol olarak yapılması gerektiğinin, belli kısımlarının iyileştirilmesi ile bu yoğun trafiğe çözüm getirmenin mümkün olmadığını 1992-95 yılları arasında Bayındırlık Bakanlığı bütçe görüşmelerinde birçok defa dile getirdim. GAP için gerçek Pazar Avrupa Birliği ülkeleri değil, Orta Asya’daki Türk Cumhuriyetleri olduğuna inandığım için, TBMM Genel Kurulunda belki ilk defa 27/10/1999 tarihinde GAP’ın Karadeniz’e demiryolu ve duble yol olarak bağlanmasının şart olduğunu ifade ettim. Bu şekilde GAP ürünlerinin Orta Asya’daki nakli için Karadeniz’de Hopa’dan Zonguldak’a kadar on adet liman aktif olarak kullanılacaktır.
Karadeniz sahil yolunun yapımı için 1995 yılında Sayın Mesut Yılmaz’ın Başbakanlığında sahil yolu projesinin 23 Haziran’da verilen ilanla 15 Temmuz da ihaleye çıkartılmıştır. Ancak 53. Hükümet 01/07/1995 yılında düşürülmüş ve gelen 57. Hükümet yol ihalesini iptal etmiştir. Daha sonra Sayın Mesut Yılmaz 1998 yılında tekrar başbakan olunca bu yolun ihaleleri gerçekleştirilmiştir. Yolun ihale edilmesinden sonra yolun yapılmasına karşı olan partiler, Başbakan Sayın Mesut Yılmaz ve Bayındırlık Bakanı Sayın Yaşar Topçu’yu asılsız suçlamalar ile Yüce Divan’a göndermişlerdir. Yüce Divanda her ikisi içinde her hangi bir suçlama yapılamayacağı gerekçesi ile beraat etmişlerdir.1998-2003 yılları arası 536 km’lik yolun takriben %40’ı bitmiş %60’ında da çalışmaları devam ediyordu. 12 yıla yakın milletvekilliği süresince ülkesini ve ilini seven ilkeli bir genel başkan ile çok zor koalisyon şartlarında Rize’ye faydalı hizmetler yaptığımıza inanıyorum. Rize Üniversitesi’nin alt yapısı olarak kampüs alanı dört ayrı fakültenin binaları, lojmanlar, sosyal tesisler, Rektörlük binası, spor salonları gibi tesislerin projelendirilip takibinde ve bitirilmesinde Sn.Mesut Yılmaz’a yardımcı olmakla bu projeye hizmetlerimin olduğu kanaatindeyim.
Sayın Mesut Yılmaz’ın başbakanlığı döneminde çok zor koalisyon şartlarında büyük bir kararlılıkla Rize’ye yaptığı hizmetleri için Rize milletvekili olarak kendisine şükranlarımı sunuyorum.
Başbakanın ilinde milletvekili olarak bütün hizmetlerin gerçekleşmesinde benim de payım vardır diyemiyorum; ancak Sayın Başbakan A. Mesut YILMAZ Rize mitinginde binlerce seçmenin huzurunda benimle ilgili; ‘’Ahmet Kabil TBMM’deki çalışmaları ile ve Rize için yapılan hizmetlerin projelendirilip gerçekleşmesinde ve takibinde mühendis olarak mesleki birikimini büyük bir gayret ile ortaya koymuştur.’’ İfadeleri benim için milletvekilliğimdeki başarı belgem niteliğindedir.
Kendilerine şükranlarımı ve saygılarımı sunuyorum.