Son 15 yılda büyük gelişme gösteren ülkemiz Karayol ağının Doğu Karadeniz kesiminde genelde dağlar kıyıya paralel olması dolayısıyla bölgenin topoğrafık zorlukları yol yapımında tünelle geçiş önem kazanmıştır. Gelişen tünel tekniği ile Karadeniz sahil yolunda geçilmeyecek zannedilen kısımlar tünelle rahatlıkla geçilmiştir.

Rize Merkez Salarha vadisinde bulunan 47 köyümüzün istifade ettiği Salarha yolu 2017 yılı trafik sayımında günlük ortalama 7100 araç/gün trafik yoğunluğu ile Türkiye’de il yollarında en çok trafiği olan yollardan biri olduğu ortaya çıkmıştır. Salarha Bölge trafiğinin en kısa yoldan Rize’ye ulaşmasını amaçlayan Salarha Tüneli çalışmaları bittiğinde ; Salarha bölgesini İkizdere’ye bağlayacak yolla, Rize Merkez’den, Salarha, Güneysu ilçesi ve Rize’nin doğu ilçelerinin tamamından, İkizdere İspir,Erzurum ve Anadolu’nun her bir iline gidebilecek trafiğe daha kısa güzergah sunacak..Aynı şekilde Rize’ye Artvin’in sahil ilçelerine Anadolu’dan gelecek ticaret erbabı,turist ve herhangi bir maksatla gelenlere de uygun bir güzergah olacaktır.Dolayısı ile güzergahtaki kısalma ile yakıt ve araç işletme giderleri de oldukça azalacaktır. Bu maksatla yıllar önce 1970lerde yapılan çalışmalarda 8 km tüneli o günün teknik imkanları ile yapmak mümkün olmadığından bu bağlantı yapılamamıştır. Günümüzde yapılan güzergah çalışmalarında 3 adet tünelli güzergah ekteki uydu haritasında gösterilmiştir.

Standart Devlet yolunda aranacak kriterlere en yakın güzergah 1 nolu Andon Çatum- İkizdere Santral güzergahı olabileceği tespit edilmiştir. 8700 m tünel ve sıfır bağlantı yolu ile 54 km yerine 33 km ye düşmektedir, yani 21 km daha kısalmktadır. 2 nolu güzergahta 7500m tünel 4 km bağlantı yolu ile 54 km.lik mesafe 20 km. kısalacaktır. 3 nolu güzergahta 8500 km tünel 6 km bağlantı yolu mesafe ancak 15 km kısalmaktadır. NETİCE: Bana göre en uygun güzergah yol standartları, yapım kolaylığı ve kısalma ile 1 nolu Andon Çatum-İkizdere Santral arasındaki güzergahtır.

ANCAK :Yapım ve Kamulaştırma, Teknik zorluklar, zemin problemleri, Güzergahın çevre yerleşime etkileri; Bu sebepler ile ilgili kurumlarca detaylı bir şekilde araştırmalar yapılarak hangi güzergaha projenin daha rantabil olduğunu net bir şekilde ortaya konabilir. Bu tünel yıllardır Salarha ve İkizdere bölgesinde yaşayan halkımızın bir rüyasıdır.  Gerçekteşmesi hususunda önce devlet büyüklerimizin ve ilgili kurumlarımızın olumlu kararını bekliyoruz.Bu şekilde Rize şehrinin Salarha vadisine doğru büyümesi de sağlanacaktır.

A- SALARHA BÖLGESİNDE YAPILMASI GEREKEN HİZMETLER VE SİYASİ DESTEK Salarha Vadisi Derneği’nin kuruluş maksadına uygun olarak bölgedeki ulaşım çevre ve yatırım projeleri ile ilgili dernek yönetiminin üyelerine gönderdiği bilgi notundaki taleplere aynen katılıyorum.

a-SEÇMEN SAYISI Salarha bölgesinde iki belde, 47 köy ve mahallelerde normalde 30,000 kişi yaşarken, yaz aylarında çay sanayinde çalışan işçiler, İstanbul ve diğer illerden gelen müstahsillerle bu rakam takriben 50.000 civarında olduğu tahmin edilmektedir.

b-MEVCUT YOLDA TRAFİK YOĞUNLU Bölgeyi Rize’ye ve şehirlerarası yollarla bağlayan Rize Küçükçayır il yolu 25 km. uzunluğunda 10 m. genişliğinde asfalt kaplama bir yoldur .Yıllık ortalama günlük trafiği 2016 sayımına göre 7040’tır, bugün 7500 belki 8500 civarındadır ki, bu tarik Türkiye’de birçok şehirler arası yollarda yoktur.Bu trafik yoğunluğuna göre mevcut yolun standartı düşüktür.

Bölgede arzu edilen hizmetleri kısaca sıralayarak olursak;

B-BÖLGEDE YOL GÜZERGAHINDA YAPILAŞMA OLMADAN DUBLE YOL GÜZERGAHINDA TESBİT EDİLİP PROJELENDİRİLMEK

1-)Yıldan yıla hızla artan trafiği karşılayacak mevcut yolun duble yol olması.(Salarha Tüneli yapılıyor.Teşekkür ederiz.)

2-)Salarha’yı İkizdere devlet yoluna bağlayacak tünelin proje ve yapım programına alınması.

3-)Doğal gaz boru hattının bölgeden geçirilerek , bölgenin doğal gaza kavuştutlması.

4-)Bölgede katı artıklarının giderilmesi hususunda gerekenin yapılması.

5-)Artan nüfus nedeni ile şehrin Salarha bölgesinde doğru büyüyeceği gerçeğine hazırlık için alt yapı olarak temiz su-pis su ve kanalizasyon çalışmaları şimdiden projelendirilip programa alınması.

6-)Bölgenin çevrede yer alan çay fabrikalarının yaz aylarında ortaya çıkardığı toz ve dumandan korunması için bu tesislere filtre sisteminin zorunlu hale getirilmesi.

7-)Yiğitler- Elmalı, Erenköy, Çağlayan köy yolunun standarttı yükseltilerek karayolları ağına alınması.

C-BÖLGENİN SİYASİ GÜCÜ Türk siyasi tarihinde Salarha bölgesinin bir ilçe kadar nüfusu olmasına rağmen ilk defa milletvekili oldum.Komşularım ve hemşehrilerimden güçlü bir destek görünce 3 dönem milletvekilliği yaptım.Destek veren bütün Rizeli hemşehrilerime ve komşularıma şükranlarımı sunuyorum.Bölgeden ilk milletvekili Zonguldak’tan seçilen Sn. Köksal Toptan olmuştur.Rize’deki hizmetlere katkıları için kendisine teşekkür ederim.24 Haziran seçimlerinin bölge için yeni bir fırsat olduğunu düşünüyorum.

D-YATIRIMLARA SİYASİ DESTEK Bu nedenle bölgenin sorunlarının halli için siyasilerimizden parti farkı gözetmeksizin siyası destek almak şart ve olmazsa olmazdır.Bölgeden Rize’nin ve bölgenin sorunlarını iyi bilen, sorunlarımızın takibi ve projendirilip programa alınmasını sağlayabilecek, bölgede yaşayan, konumu ve kapasitesiyle sorunları çözebilecek bir adayımıza toplu ve beraber destek vermemiz gerektiğine bende birçok arkadaşımız gibi inanırım.Bütün adaylarımıza başarılar diler;seçmenlerimize sevgi ve saygılarımı sunarım.

 

NOT : Eski Karayolcu mühendis , Köprüler Şube Müdürü İsmail Kabil’in arşiv notlarından yararlanılmıştır.